Yüzme Ekipmanları Nelerdir? Nasıl Seçilir?

İçindekiler

Yüzmeye yeni mi başlıyorsunuz? Çocuklarınızın yüzme öğrenmesini veya gelecekte başarılı bir sporcu olmasını mı istiyorsunuz? Diyelim ki bir yüzme kursu buldunuz ve hem siz hem çocuğunuz bu kursa bir an önce başlamak için istekli. O halde birtakım ekipmanları edinmeniz gerek. Çünkü bazı ekipmanlar hem güvenlik hem başarılı bir eğitim dönemi geçirmek açısından faydalı olabilir. Gelin, yüzme ekipmanlarının neler olduğuna ve ekipman seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğine birlikte bakalım.

Yüzme Kurslarına Yardımcı Ekipmanlar

Yüzme kurslarına başlarken bazı ekipmanları sizin almanız gerekir. Bazı ekipmanlarsa yüzme kursları tarafından sağlanır. Örneğin mayo, bone, gözlük, kulak ve burun tıkacı, havlu veya bornoz, terlik gibi ekipmanların öğrenciler tarafından temin edilmesi gerekir. Fakat yüzmeye yardımcı olan yüzme tahtaları veya bazı yüzme stillerinin daha rahat kavranmasını sağlayan pullboy gibi ekipmanlar yüzme kursları tarafından sağlanır. Bu ekipmanların detayları ve seçim sırasında göz önünde bulundurabileceğiniz bazı tavsiyeler şöyledir:

Mayo Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Çocuklar için seçilecek olan yüzme mayolarının rahat ve esnek olması gerekir. Bunun için de likra ve polyester karışımı malzemelerin kullanıldığı mayolar tercih edilebilir. Çok sert dikişlere veya etiketlere sahip olan mayolar yüzme konforunu etkiler ve çocukların yüzmeye odaklanmasını zorlaştırır. Ayrıca tahriş gibi sorunlara da neden olabilir.

Mayo seçiminde göz önünde bulundurulması gereken diğer kriterler şunlardır:

  • Eğer soğukluk sizin için veya çocuğunuz için bir sorunsa termal mayolar değerlendirilebilir.
  • Giymesi ve çıkarması kolay olmalıdır.
  • Çocukların sevdiği eğlenceli figürlerle tasarlanmış olan mayolar onların yüzme derslerine karşı daha fazla heyecan duymasını sağlayabilir.

Son olarak seçilen şortların veya yüzme mayolarının çok uzun ve bol olmaması, vücuda oturması gerekir. Bu sayede bacak hareketleri engellenmez ve su içerisinde daha rahat hareket etmek mümkün hale gelir. Gerekli durumlarda bel bandı bulunan ve sıkılığın ya da gevşekliğin ayarlanabildiği mayolar da tercih edilebilir.

Bone Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yüzme boneleri malzemeye, şekle ve boyuta göre farklılık gösterir. Yüzme bonelerinin kafaya tam oturması, sıkmaması veya gevşek kalmaması gerekir. Bonelerde boyutun dışında en belirgin ayrım kullanılan malzemedir. Bir bone satın alırken tercih edebileceğiniz malzemeler şunlardır:

  • En yaygın kullanılan bone malzemesi silikondur. Elastik ve geçirimsiz bir malzeme olan silikon aynı zamanda hipoalerjenik özelliklere sahiptir. Serttir, takılması zordur ancak uzun ömürlüdür.
  • Neopren boneler genellikle kış aylarında ve soğuk sularda yüzmek için idealdir. 2 mm kalınlığındaki bu boneler özellikler açık denizde yüzmeyi seven atletler tarafından tercih edilir. Suyu soğuk olan denizlerde kullanmak için idealdir.
  • Kumaş boneler yüzme sırasında daha fazla konfor isteyenler için idealdir. Bu boneler saçları çekmez. Takması ve çıkarması kolay olan bu boneler havuzdaki veya denizdeki tüm suyu içeri alır ve bu yüzden saçları korumaz.
  • Lateks malzemeden üretilmiş olan boneler en ucuz seçeneklerdir. Esnektir ve çok sert değildir. Malzeme genellikle hoş bir hissiyat bırakmaz. Ayrıca kısa ömürlüdür.
  • Farklı malzemelerin bir arada kullanıldığı kombine bonelerin iç kısmında saçı çekmeyen kumaş bir malzeme ve dış kısımdaysa suyu içeri almayan silikon bir malzeme bulunabilir. Diğer bone modellerine göre daha pahalıdır.

Karar aşamasında seçtiğiniz bonenin hem tasarım özelliklerini hem işlevsel özelliklerini göz önünde bulundurabilirsiniz.

Gözlük Kullanımı Neden Önemli?

Gözlükler hem suyun içindeki diğer yüzücüleri görmeniz hem duvarlarla aranızdaki mesafeyi ayarlayabilmeniz için önemli ekipmanlardır. Size suyun içinde daha iyi bir görüş alanı sağlar. Ayrıca gözlük kullanmamak havuzdaki klor nedeniyle gözlerin kızarmasına veya tahriş olmasına sebebiyet verebilir. Bu etkiler gün içerisinde de devam ederek özellikle çocukların okul hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden yüzme kursuna başlayacak olan çocukların ve yetişkinlerin yüzme gözlüğü kullanması önerilir.

Çocuklar için yüzme gözlüğü seçerken eğlenceli tasarımlara yönelebilirsiniz. Ayrıca şu kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Sızdırmaz contaları bulunan gözlükler içeriye su sızmasını engelleyerek yüzmeyi konforlu hale getirir.
  • Kayışların ayarlanabilir olması, gözlüklerin göze tam oturmasını sağlar.
  • Buğu önleyici kaplamalara sahip olan gözlükler ders boyunca net bir görüş sağlar. Buğulanan gözlüklerin camlarını temizlemek için çok sık çıkarıp takmak çocukların derse odaklanmasını zorlaştırabilir.

Ne kadar iyi ve kaliteli bir gözlük seçilirse yüzme derslerinden alınan verim de o kadar fazla olabilir.

yüzme ekipmanları

Yüzme için Kulak ve Burun Tıkacı Nasıl Olmalı?

Suyun kulaklardan ve burun deliklerinden uzak tutulmasını sağlayan kulak ve burun tıkaçları, su kaçması nedeniyle oluşabilecek problemleri önler. Kulak tıkaçları özellikle yüzücü kulağı olarak adlandırılan ve çocukların yakalanma ihtimali olan problemli durumu engeller. Ayrıca kulak tıkacı kullanan çocuklarda enfeksiyon riski azalır. Burun tıkaçlarıysa suyun altında daha uzun kalınmasına ve daha düzgün bir nefes kontrolü yapılabilmesine olanak tanır. Kulak tıkaçları kulaklara zarar verebilecek kadar derinlere gitmemeli, burun tıkaçlarıysa burunda yaralara neden olabilecek kadar sıkı olmamalıdır.

Havlu veya Bornoz Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukların havuzdan çıktıktan sonra üşümemesi veya duş sonrası kurulanması için havlu veya bornoz kullanmaları gerekir. Bornozlar genellikle daha konforludur ve kullanımı daha kolaydır. Havlu ve bornoz seçimiyle ilgili olarak bilinmesi gerekenlerse şunlardır:

  • Boyut seçimi çocuğunuza uygun olmalıdır. Gereğinden uzun olan havlular ve bornozlar yere değerek kirlenir ve bu da hijyenik olmayan bir durum yaratır.
  • Havlu üzerinde kullanılan dikişler veya etiketler vücudu tahriş edecek denli sert olmamalıdır. Yumuşak malzemelere sahip havlu ve bornozlar kurulanmayı çok daha konforlu hale getirir.
  • Eğlenceli tasarımlara veya çocuklarınızın sevebileceği tasarımlara sahip olan havlular, onların kendilerini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir.

Eğer çocuklarınızın özellikle sevdiği bir renk varsa, bu renk havlular satın almayı da düşünebilirsiniz. Ayrıca sıcak veya turuncu gibi sıcak renkler çocukların vücutlarını psikolojik olarak daha sıcak hissetmelerini sağlayabilir.

Havuz Kenarı için Nasıl Terlikler Tercih Edilmeli?

Çocuklar için seçilen yüzme terliklerinin kaygan zeminlerde koruma ve denge sağlaması önemlidir. Kaymaz tabanlı modeller kavrama sağlayarak ıslak yüzeylerde kayma riskini minimize eder. Terlik seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerse şunlardır:

  • Kullanılan malzemeler suya ve klora dayanıklı olmalıdır. Bu sayede uzun ömürlü olarak kullanmak mümkün hale gelir.
  • Hafif malzemelerden yapılmış olması çocukların terlikleri taşımasını kolaylaştırır.
  • Ergonomik tasarımlarda ayaklarda yorgunluk, kramp veya tahriş gibi sorunlar oluşmasını önler.

Ayrıca hem kız çocukları hem erkek çocukları için tercih edilecek olan terliklerin eğlenceli tasarımlara sahip olması çocuk yüzme kursu için teşvik edilmesini sağlayabilir.

Yüzme Tahtası Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Yüzme tahtası, yüzme kursuna başlayan çocuklar için önemli araçlardan biri olarak kabul edilir. Bu tahtalar maksimum dayanıklılığa ve kaldırma kuvvetine sahiptir. Kickboard olarak da adlandırılan yüzme tahtaları, çocukların yalnızca ayak vuruşuna odaklanmalarını sağlar. Bu da yüzme becerilerinin gelişmesine destek olur. Yüzme tahtalarının düzenli kullanımı alt vücudun daha dayanıklı hale gelmesini ve vuruşların güçlenmesini sağlayabilir. Seçilen yüzme tahtasının çocukların vücut ölçülerine uygun olması gerekir.

Yüzme tahtası seçerken şu noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Dayanıklı köpükten yapılmalıdır.
  • Üçgen uçlara sahip yüzme tahtaları daha hızlı bir yüzme deneyimi yaratırken yuvarlak uçlar çok daha dengeli yüzmeyi sağlayabilir.
  • Yüzmeye yeni başlayanlar için kalın tahtalar tercih edilebilir.

Ayrıca canlı renklere sahip olan tahtalar hem çocukların ilgisini çeker hem su içinde maksimum görünürlük sağlayarak güvenliği artırır.

Pullboy Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Genellikle köpükten yapılan pullboy, tıpkı yüzme tahtası gibi yüzmeye yardımcı bir ekipmandır. Pullboy, yüzücülerin bacaklarının ve kalçalarının su yüzeyinde kalmasını sağlar. Bu sayede yüzme sırasında tamamen üst vücuda ve kol hareketlerine odaklanmak mümkün hale gelir. Kol gücünün artırılması noktasında önemli bir ekipmandır. Yumuşak köpükten yapılan bu ekipmanlar hem suya hem klora yüksek mukavemet gösterir. Bu yüzden uzun ömürlü olarak kullanılabilir.

Yüzme Kursu için Palet Seçimi

Paletler genellikle denizlerde tercih edilen yüzme ekipmanları olsa da daha kısa paletler yüzme havuzlarında da kullanılabilir. Daha hızlı yüzmeye yardımcı olan bu ekipmanlar özellikle yüzmeyi yeni öğrenen çocukların havuzun iki ucu arasındaki mesafeyi tamamlamasını kolaylaştırabilir. Yüzme kursları için palet seçerken şunlara dikkat edilebilir:

  • Kısa paletler havuzlar için idealdir. Bu paletler yalnızca yüzmenin hızlanmasını değil, aynı zamanda bacakların güçlenmesini de sağlar.
  • Hem dayanıklılık hem konfor açısından yumuşak ve esnek paletler tercih edilmelidir.
  • Yüzme sırasında ayak bileğinin rahatsız olmaması için ayak bileği desteği önemlidir.
  • Büyük veya küçük gelmemeli, ayağa tam oturmalıdır. Gerekli durumlarda ayarlanabilir modellere yönelmek mümkündür.
  • Çocukların taşıyabileceği kadar hafif olmalıdır.

Eğer amaç hızlı yüzmekse uzun paletlere yönelebilirsiniz. Fakat havuzlar için genellikle kısa paletler daha uygundur.

Yüzme İçin El Paleti Gerekli mi?

Yüzme antrenmanlarında kullanılan bir ekipman olan el paleti, ellerin üzerine geçirilir ve avuç içlerinin daha geniş hale gelmesini sağlar. Bu hem ellerin itiş gücünün artırılmasına hem yüzme tekniklerinin geliştirilmesine destek olur. Kasların daha yoğun çalışmasını sağlayan bu ekipman sayesinde kol, omuz ve sırt kaslarını normalden daha fazla güçlendirmek mümkündür. Seçim sırasında dikkat edilmesi gerekenlerse şunlardır:

  • Küçük paletler daha az direnç yaratmakla birlikte yeni başlayanlar için çok daha uygundur. Özellikle kasların yeterince gelişmediği durumlarda uzun el paletleri kullanmak zorlayıcı olabilir.
  • El hareketlerinin kolaylaşması için yumuşak ve esnek malzemeler tercih edilmelidir. Bu tarz malzemeler kas yaralanmalarını da önleyebilir.
  • Hız çalışmaları veya daha hızlı yüzmek için küçük ve hafif el paletleri, dayanıklılığı artırmak içinse büyük el paletleri tercih edilebilir.
  • El paletlerinin kullanımını kolaylaştırmak için ayarlanabilir kayışlı modeller tercih edilebilir. Ayarlı olmayan el paletleri hem elinizde düşebilir hem ellere rahatsızlık verebilir.

Doğru seçilmiş bir el paleti yüzme kurslarında önemli bir yardımcıdır. Yine de kasları gereğinden fazla yormamasına özen gösterilmelidir.

Çocuklarınızın Yüzme Eğitimine GymKids’le Başlayın!

Çocukların gelişimi için en önemli spor dallarından biri olan yüzme, yalnızca çocukların fiziksel gelişimine odaklanmaz, aynı zamanda öz güven kazanmalarına da yardımcı olur. Çocukların yüzme eğitimini erken yaşlarda, deneyimli eğitmenler gözetiminde alması, gelecekte başarılı birer sporcuya dönüşmelerini de sağlayabilir. 3 eğitimli antrenör eşliğinde gerçekleştirilen Gym Kids yüzme kursları, çocukların hem spor yapmasına hem sosyal bir ortamda vakit geçirmesine destek olur.

GymKids’in Tarabya ve Kağıthane şubelerinde gerçekleştirilen hafta içi yüzme kursları 90 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Eğitimler 15 kişilik 6 farklı grupta gerçekleştirilir. Hafta sonu kurslarında ise 8 farklı grup bulunur ve toplam kapasite 120 kişidir. Siz de çocuklarınızı yüzme kurslarına kayıt ettirmek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Comments are closed.