Yüzme Stilleri Nelerdir?

İçindekiler

Yüzme sporunda her biri farklı tekniklere sahip olan ve farklı kas gruplarını çalıştırarak fiziksel gelişimine destek olan çeşitli yüzme stilleri mevcuttur. Her tekniğin kendine özgü avantajları ve zorlukları bulunur. Özellikle çocukluk döneminde tüm yüzme stilleri ile yüzmeyi öğrenmek, hem fiziksel gelişimin desteklenmesi hem sporcu kimliğin oluşması açısından önemli taşır. Peki yüzme stilleri nelerdir ve bu yüzme stilleri nasıl uygulanır?

Sporcuların Kullandığı Yüzme Stilleri

Bazı yüzme stilleri denizde ya da havuzda yüzmeyi öğrenmek için faydalı olsa da, sporcular tarafından tercih edilmez. Spor amaçlı yüzenlerin en çok kullandıkları teknik serbest yüzme stilidir. Ayrıca kelebek, sırtüstü, kurbağalama da sporcuların kullandıkları yüzme teknikleri arasındadır. Farklı yüzme stilleriyle yüzmeye alışkın olmak, farklı kas gruplarını çalıştırmak için faydalı olabilir. Yüzme sporunun sık kullanılan tekniklerinin detayları ise şöyledir:

serbest stil yüzme

Serbest Yüzme Stili

Yüzme sporunda en temel ve en yaygın kullanılan yüzme stili olan serbest yüzme, diğer yüzme stilleri için de temel oluşturur. En hızlı yüzme tekniğidir. Vücudun suya paralel şekilde konumlandırıldığı bu yüzme stilinde hareketler yumuşak bir şekilde yapılarak suyun direnci en aza indirilir. Bu yüzme stilinde kollar dairesel hareketlerle suya sokulur ve suyun içine giren kol suyu geri doğru iter. Bacaklar ise aşağı yukarı hareketlerle vücudu destekleyerek suyun içinde ilerlemesini sağlar.

Serbest stil yüzme sırasında nefes almak için başın yana çevrilmesi gerekir. Suyun altında ise nefesin kontrollü olarak verilmesi, ritmik ve akıcı bir serbest yüzme stili için temel gerekliliktir. Serbest yüzme stili, uzun mesafelerde en çok tercih edilen yüzme stilidir.

kelebek stil yüzme

Kelebek Yüzme Stili

İleri seviye yüzme stilleri arasında yer alan kelebek yüzme stili, aynı zamanda vücudu en çok zorlayan yüzme stilidir. Kelebek stil yüzme serbest stilin ardından en hızlı yüzme stilidir. Bu yüzme stilinde kollar senkronize bir şekilde, omuz genişliğinde açılır ve başın üzerinden ileri doğru atılır. Kafanız suyun dışına çıktığında nefes almanız, suya girdiğinde ise nefes vermeniz gerekir. Ayakların biri aşağı biri yukarı hareket etmez. İki ayak bitişik halde ve aynı anda hareket ettirilir. Serbest yüzme stilleri konusunda uzmanlaşan yüzücüler teknik olarak gelişmek için kelebek yüzme stiline geçiş yapabilir.

dolphin yüzme stili

Dolphin Yüzme Stili

Dolphin aslında bir ayak vuruş tekniğidir. Genellikle kelebek stilinde kullanılır. Özellikle yüzme yarışları sırasındaki dönüşlerden sonra, suyun altında ivmelenerek mümkün olduğunda ileri gidebilmek için yapılır. Dolphin yüzme stili için vücudun sürekli olarak dalgalanması gerekir. Hareketi yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Göğsünüzü aşağı indirdikten sonra geri çekin,
  • Kalçalarınızı suya indirdikten sonra serbest bırakın,
  • Kalçalarınızı yukarı doğru hareket ettirirken bacaklarınızı düzeltin,
  • Üst bacaklarınızı yukarı doğru yönlendirin,
  • Ayaklarınızı kamçı şeklinde hareket ettirmeye devam edin.

Bu yüzme stili sırasında suya girerken ve çıkarken birer kez dolphin hareketi yapmanız gerekir.

kurbağalama stil yüzme

Kurbağalama Yüzme Stili

Kurbağalama yüzme stili en yavaş yüzme stilleri arasında yer alır. Aynı zamanda diğer yüzme stilleri ile karşılaştırıldığında biraz daha kolaydır. Bu yüzden suya ya da yüzmeye yeni alışan çocuklar tarafından tercih edilebilir. Doğru şekilde uygulandığında diğer tekniklere göre daha az yorulmanızı sağlar. Bu teknikte vücudun dalgalı bir şekilde ileri doğru hareket etmesi söz konusudur. Kollar yukarıdan aşağı doğru hareket ettirilerek dalgalar oluştururken bacaklar dışarı doğru itme hareketi yapar. Kafa yukarıdayken nefes almak, su altında ise nefes vermek gerekir.

sırtüstü yüzme stili

Sırtüstü Yüzme Stili

Sırt üstü yüzme stili serbest yüzmenin tam tersi veya serbest sırtüstü olarak nitelenir. Bu teknikte en önemli nokta kol vuruşudur. Kolu geriye doğru attığınızda avuç içi dışa bakacak şekilde açık olmalı, suya ilk önce serçe parmağın girdiğinden emin olunmalıdır. Suya giren kol suyu bacağın yanına kadar itmelidir. Aynı zamanda kol çekişi sırasında vücut rotasyonunun doğru olması, vücut pozisyonunun gergin olması, ayak vuruşların düzgün yapılması sırt üstü tekniğin doğru şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşır. Ayaklar tıpkı serbest stilde olduğu gibi aşağı yukarı doğru hareket eder. Kolları bir değirmen gibi hareket ettirmek daha hızlı yüzmeye yardımcı olur.

köpekleme stili

Köpekleme Yüzme Stili

Köpekleme yüzme stili 4 temel yüzme disiplininden biri değildir. Özellikle yüzmeyi öğrenme sırasında tercih edilir. Yüzünü suya sokmaya korkan çocuklar için idealdir. Çünkü başı suya sokmaz gerekmez. Dolayısıyla solunum problemleri yaşanmaz. Etraftan gelen potansiyel tehlikeler fark edilebildiği için su içinde panik oluşmaz. Kol ve bacakları doğru şekilde hareket ettirdiğinizde bile çok hızlı yüzmenizi sağlayan yüzme stilleri arasında değildir. Kollar gövdenin altına gelir, bilekler ileri geri hareket eder. Yüzmeyi yeni öğrenenler bu stilden farklı teknikler çıkarabilir.

Çocuğunuz Yüzme Stillerini GymKids’te Öğrensin!

Çocuklarınızın yüzme becerilerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla alanına uzman eğitmenlerle birlikte çalışan GymKids, çocukların yüzme stilleri konusunda yetkinleşmesini sağlar. GymKids çocuk yüzme kursu yalnızca çocukların fiziksel gelişimine destek olmakla kalmaz, aynı zamanda sosyal bir ortamda eğlenmelerini ve sosyal becerilerinin gelişmesini de sağlar.

GymKids eğitimleri, çocukların denizde de yüzmelerini kolaylaştırmak adına tuzlu havuzda yapılır. Tüm eğitimler alanında uzman 3 antrenör eşliğinde yapılır. Siz de çocuklarınızı yüzme kursuna yazdırmak isterseniz Kağıthane veya Tarabya şubelerimizde iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar kapatılmıştır.