Bir dövüş sporu ya da dövüş sanatı olarak nitelenen judo “nazik yol” anlamına gelir. 19. yüzyılın sonlarında Japonya’da ortaya çıkan bu spor eller ve ayaklarla yapılan vuruş ve itiş hareketlerini kapsar. Judo sporunun amacı kilitleme hareketleriyle rakibi boyun eğmeye zorlamaktır. Judonun arkasında çok ciddi bir pedagoji ve felsefe yatar. 1860 ve 1938 yılları arasında yaşamış olan Japon eğitimli Jigoro Kano judo sporunun yaratıcısıdır.
Judo yüzlerce farklı tekniğe sahip olan, hem bedensel hem fiziksel gelişim üzerinde ciddi olumlu etkileri bulunan bir dövüş sanatıdır. Bu judo teknikleri judoka olarak adlandırılan profesyonel judo eğitmenleri aracılığıyla öğrenilebilir. Çünkü bazı judo teknikleri yanlış şekilde uygulandığında tehlikeli olabilir. Bu nedenle her birinin profesyonel gözetmenler nezaretinde yapılması gerekir. Peki, temel judo teknikleri ile bu tekniklerin uygulandığı kuşaklar hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
Temel Judo Teknikleri Nelerdir?
Judo savunma, düşüş, kırış da dahil olmak üzere çok sayıda teknikle yapılan bir spordur. Ayrıca her teknik her kuşakta uygulanamaz. Örneğin beyaz kuşakta uygulanan judo teknikleri ile sarı kuşakta uygulanan judo teknikleri farklılık gösterir.
Judoda nage-waza (atma teknikleri) ve katame-waza (kontrol teknikleri) olmak üzere iki ana kategori bulunur. Bu kategoriler altında yatan hareketler ve açıklamaları üzerinden şöyle bir judo teknik tablosu oluşturulabilir:
NAGE-WAZA (ATMA TEKNİKLERİ) | KATAME-WAZA (KONTROL TEKNİKLERİ) | ||
Tachi-waza (Ayakta atış) | Ayakta duran rakibi yere indirmek. | Osae-waza (Tutuş teknikleri) | Rakibi sıkı şekilde hareketsiz tutan hareketler. |
Te-waza (Kol teknikleri) | Kolları kullanarak rakibi kontrol etme ve hedefleme. | Shime-waza (Boğma teknikleri) | Rakibi nefessiz bırakma ve teslim alma hareketleri. |
Koshi-waza (Kalça teknikleri) | Kalça kullanarak rakibi yere indirme hareketleri. | Kansetsu-waza (Eklem kilitleri) | Rakibin eklemlerine baskı uygulayarak kısıtlama hareketi. |
Yukarıdaki judo teknikleri tablosu üzerinde yer alan her 6 farklı hareketin içinde de farklı judo teknikleri bulunur. Yukarıdaki tablo yalnızca öne çıkan hareketleri gösterir.
Judo Atma Teknikleri (Nage-waza) Nelerdir?
Nage waza yaygın kullanılan judo temel teknikleri arasındadır. Ayakta yapılan bu tekniklerde amaç rakibi yere indirerek üstünlük sağlamaktır. Ayakta, elle veya kalçayla yapılan judo teknikleri arasından öne çıkanlar şu şekilde listelenebilir:
- Ippon-seoi-nage: Öne doğru çekilen rakibin dengesi bozulur. Sağ el koltuk altına girer sağ ayak üzerinde dönülür. Sağ omuz ittirilerek rakip atılır. Tachi-waza tekniğinden te waza tekniğine geçiş hareketidir.
- Harai-goshi: Rakip öne ve sağa doğru çekilerek dengesi bozulur. Kalçalar rakibe bakacak şekilde dönülür, rakibin sağ bacağı yerden süpürülür, kalça üzerinden atılır.
- Osoto-gari: Rakip geri itilerek dengesi bozulur. Sağ bacak ile rakibin sağ bacağı yerden süpürülür.
- Ouchi-gari: Rakip arkaya ve sola doğru itilir. Sağ bacak rakibin sol bacağının arkasına yerleştirilir. Sağ bacak yerden kaldırılarak rakip düşürülür.
- Uchi-mata: Rakip öne doğru çekilerek dengesi bozulur. Bacak rakibin sol iç uyluğuna yerleştirilir ve sol bacak süpürülerek rakip düşürülür.
Tüm bu judo teknikleri üst düzey bir konsantrasyon gerektirir. Tachi waza ayakta yapılan hareketleri kapsar. Doğru şekilde uygulanmayan bu hareketlerin tüm sporcular için tehlike oluşturabileceği unutulmamalıdır.
Judo Kontrol Teknikleri (Katame-waza) Nelerdir?
Katame-waza rakibi kontrol ederek hareket özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlar. Tutma, boğma, bükme gibi hareketlerden oluşur. Katame-waza grubunda yer alan öne çıkan judo teknikleri şöyle sıralanabilir:
- Kesa-gatame: Sırt üstü pozisyondaki rakibin üzerine yan yatılır. Bir kol rakibin koltuk altını kavrarken diğer kol rakibin boynuna dolanır. Rakip bu duruşta kilitlenir.
- Kami-shiho-gatame: Sırt üstü yatan rakibin göğüs veya karın bölgesine yüz üstü yatılır. Rakibin her iki kolu yanlarda sabitlenerek aşağıda tutulur.
- Nami-juji-jime: Kollar birleştirilerek rakibin iki yakası sıkıca kavranır ve rakip kilitlenir. Shime waza tarzı bir harekettir.
- Ude-hishigi-juji-gatame: Sırt üstü yatılarak rakiplerin bileklerinden biri iki el ile kavranır. Kalçalar kullanılarak rakibin kolunun üst kısmı makaslanır.
Judo kırış teknikleri olarak da adlandırılan bu judo teknikleri de temel hareketler arasında gösterilebilir. Amaç her zaman rakibi yere düşürmek, rakibi kontrol altına almak, üstünlük sağlamaktır.
Yukarıdakilere ek olarak kendini yere atarak yapılan atış tekniklerinden olan sutemi waza da yaygın olarak kullanılan judo teknikleri arasındadır. Benzer şekilde bir el tekniği atışı olan tai otoshi vücut dengesi bozulan rakibin aşağı çekilerek fırlatılması esasına dayanır. Tüm bu judo tekniklerini öğrenmek için uzman eğitmenler gözetiminde adım adım ilerlemek gerekir.
Judo Düşüş Teknikleri (Ukemi-waza) Nelerdir?
Judoda yere güvenli şekilde düşmek temel becerilerden biri olarak kabul edilir. Ukemi olarak adlandırılan bu beceri vücudu koruyarak olası yaralanmaları önlemeyi amaçlar. Judo düşüş teknikleri diğer temel teknikleri öğrenmeden önce öğrenilir. Çünkü düşüş konusunda deneyimli olmayan sporcular yaralanma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Judoda ukemi-waza olarak adlandırılan düşüş teknikleri arasından öne çıkanlar şunlardır:
- Mae-oi-ukemi: Düz bir şekilde öne doğru düşüş.
- Ushiro-ukemi: Kontrollü şekilde sırt üstü düşüş.
- Yoko-ukemi: Migi-yoko-ukemi olarak adlandırılan sağ yana düşüş, hidari-yoko-ukemi olarak adlandırılan sol yana düşüş.
- Zempo-kaiten-ukemi: Migi-zempo-kaiten-ukemi olarak adlandırılan sağ öne yuvarlanarak düşüş, hidari-zempo-kaiten-ukemi olarak adlandırılan sol öne yuvarlanarak düşüş.
Düşüşü kontrol altına alma amacı taşıyan tüm bu judo teknikleri yalnızca judo sırasında değil, aynı zamanda günlük yaşantı içerisinde de sakatlanmaları önleyebilir. Düşüşü kontrol altına alan bu judo teknikler ayrıca judo savunma teknikleri olarak da adlandırılabilir.
Judo Kuşakları ile Judo Teknikleri Arasındaki İlişki Nedir?
Judo teknikleri ile kuşaklar arasında doğrudan bir bağlantı bulunmaz. Fakat judoya yeni başlayanların beyaz kuşak genellikle başlangıç tekniklerini içerir. Yani judo beyaz kuşak teknikleri genellikle tehlikeli olmayan, basit hareketleri içerir. Beyaz kuşaktan sonra gelen judo sarı kuşak teknikleri biraz daha profesyonel hareketleri içerebilir. Kuşaklar ilerledikçe öğrenilen hareketler de çok daha zor hale gelir. Örneğin judo mavi kuşak teknikleri veya kahverengi ve siyah kuşaklarda öğrenilen judo teknikleri çok daha zorlayıcı olabilir.
Judoda bir kuşak sistemi bulunuyor olması çocukların ilerlemek için teşvik edilmesine yardımcı olabilir. Başlangıç seviyesi beyaz kuşaktır. Çıraklık seviyesinde sırayla sarı, turuncu, yeşil, mavi ve kahverengi kuşaklar alınır. Siyah kuşaksa ustalık derecesini gösterir.
Bedensel ve Zihinsel Gelişim: Gym Kids Judo Dersleri!
Çocukların küçük yaşlardan itibaren spor aktiviteleriyle iç içe olması, sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinsel gelişim açısından da son derece önemlidir. Uygulanan her judo tekniği fiziksel bir gücün yanı sıra zihinsel gelişimle de doğrudan ilişkilidir. Çünkü her zaman tam konsantre olmak, doğru anı beklemek gerekir. Ayrıca nazik yol anlamına gelen judo, çocukların rakiplerine saygı duymasını öğrenmelerine yardımcı olur. Bu da çocukların başarılı oldukları kadar iyi insanlar olmalarını da destekleyebilir.
Alanında uzman ve tecrübeli eğitmenler eşliğinde gerçekleştirilen judo eğitimleri, çocukların tüm judo teknikleri hakkında bilgilenmesine destek olur. Ayrıca tüm judo sınıfları çocuklar için eğlenebilecekleri, yeni arkadaşlar edinebilecekleri sosyal bir ortam yaratır. Siz de çocuklarınızın hem fiziksel hem zihinsel gelişimini çocuk judo kursları ile desteklemek için katılmasını isterseniz hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.