Yeteneklerini keşfetme yolculuğuna çıkan çocukları sanatla tanıştırarak, onlara muhteşem bir fırsat sunan yaratıcı drama faydaları çok yönlüdür. Her yaş grubu için özel olarak geliştirilerek, yaşıtlarıyla aynı atmosferi deneyimleme imkânı sunar. Yaratıcı drama eğitim programları, duyguları ifade etme yollarını, eğlendirerek öğretir. Küçük bireylerin sosyalleşme sürecini kolaylaştırır. Fiziksel, duygusal ve bilişsel yetilere önemli katkı sağlayarak, hayatı daha iyi anlamlandırmalarına yardımcı olur. Çocuğunuzun iletişim becerilerini geliştirerek öz güveninin artmasına destek verir. Yaratıcı drama, yaşamlarında farkındalık yaratacak daha pek çok pozitif değeri beraberinde getirir.
GymKids, çocukların çok yönlü gelişmesini destekleyerek, etkili bir eğitim süreci yaşaması ve mutlu bir geleceğe hazırlanması konusunda onlara öncülük eder. Siz de GymKids’in profesyonel eğitim kadrosu, uzman yaklaşımları ve kaliteli hizmet anlayışı ile tanışarak; çocuğunuzu yaratıcı drama kursuna kaydettirebilir, sanatsal yönlerini erken yaşta keşfetmesine tanıklık edebilirsiniz.
Yaratıcı drama faydaları ve konuyla ilgili kapsamlı detayları ele alarak hazırladığımız rehber niteliğindeki içerik sayesinde konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Çocukları Yaşantı Yoluyla Destekleyen Yaratıcı Drama Nedir?
Yaratıcı drama, çocukların yaratıcılık kabiliyetini geliştirmek, oyun yoluyla ufkunu açmak ve dış güçleri harekete geçirmek üzere; onlar için hazırlanan drama etkinliklerine denir. Bir grupla yapılır ya da gruptaki katılımcıların yaşantılarından yola çıkılır. Olayların, kazanıma götüren amacın, herhangi bir düşüncenin ya da duygunun belirli teknikler kullanılarak canlandırılmasıdır. Bir amacın, olayın veya düşüncenin deneyimlenerek sürece katkı sağlaması için sıklıkla doğaçlama ve rol oynama (Rol alma) yöntemleri uygulanır.
Aynı zamanda yaratıcı drama; yaşantı sürecindeki olaylara ve durumlara verilen tepkilerin, çocuklarda sağlıklı gelişmesine katkı sağlayan etkili bir süreçtir. Kendilerine has duygu, düşünce, tutum ve tarzların açığa çıkmasını sağlar. Oyun oynayarak daha etkili öğrenme potansiyeli geliştiren çocuklara, özel yöntemlerle uygulanan yaratıcı drama sayesinde yaparak ve yaşayarak öğrenme deneyimi kazanılır. Oyunlaştırma yönteminde genellikle “-mış” gibi yapılır.
Yaratıcı Drama Ne Değildir?
Özellikle belirtmekte fayda görülen bir diğer önemli husus ise oyun esnasında öğrenmeye yatkın çocuklar açısından, yaratıcı dramanın bir oyun ya da gösteri olmadığıdır. Hazırlanan etkinliklerin tekniklerinde her ne kadar oyunlaştırma benzeri metotlar uygulansa da yaratıcı drama bir oyun değildir Çocukların kişisel, bilişsel, psikolojik ve sosyal gelişimine katkı sağlayarak sağlıklı bir ruh hali, düşünce yapısı ve tutum içerisinde olmasına imkân sunan sanatsal bir yaklaşımdır.
Diğer önemli bir konu ise eğitim yöntemi içerisinde geçen “Drama” sözcüğü, kimi zaman akıllara dramatize ve duygusallık anlamlarını çağrıştırır. Sanılanın tam da aksine yaratıcı drama, olayları dramatize ederek duygusallaştıran bir anlatma yöntemi değildir. Yaratıcı drama, çocukların hem içinde bulundukları dünyayı hem de yaşadıkları hayatın tüm yönlerini, anlamalarına yarayan eğlenceli bir eğitim yöntemidir. Sanatsal yaklaşım olarak öne çıkmakla birlikte, ilerleyen süreçte sanatsal ve kültürel yeteneklere yatkınlığı geliştirir.
Çocukların Yaratıcılığını Harekete Geçiren Yaratıcı Drama Eğitimi Kapsamı
Çocuklara, özel teknikler aracılığıyla ve yönlendirme metotları eşliğinde verilen yaratıcı drama eğitimi; alanında uzman eğitmenler, deneyimli öğretmenler ve bu alanda eğitim almış yetkin kişiler tarafından gerçekleştirilir. Yaş gruplarına özel oluşturulan etkinlik programları, çocukların zihinsel gelişimine uygun konseptte hazırlanır. Eğitici, geliştirici, yönlendirici ve rehberlik içeren çalışmaları kapsar.
Yaratıcı drama kursu kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların amacı şöyle açıklanabilir:
- Çocukların, kendini ifade etme yeteneğinin desteklenmesi,
- Problem çözme kabiliyetinin artması,
- İletişim kurma yetilerinin kuvvetlenmesi,
- Liderlik becerilerini kazanması,
- Ekip ruhunu benimsemesine ve grupla birlikte hareket etme bilincinin gelişmesi,
- Hayâl gücü, yaratıcılık, merak ve empati duygularını güçlendirilmesi yönündedir.
Çocukların gösterdiği atılım girişimleri, kendi sınırları içerisindeki rekabetleri, kaybedilen oyunu kabullenmeleri gibi konularda doğru yönlendirme etkisi gösterir. Bu sayede toplumsallaşma sürecinin, küçük yaşlardan itibaren desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca yaratıcı drama deneyimlerin yerinde, zamanında ve doğru biçimde şekillenmesinde aktif rol oynar.
Okul Öncesi Dönemde Yaratıcı Drama Eğitimi Faydaları
Okul öncesi dönemde bireysel gelişimini destekleyen yaratıcı drama eğitimi, çocukların karakteristik özellikleri, ilgi alanları, yaş aralıkları, gelişim seviyeleri dikkate alınarak planlanır. Aynı zamanda yeni yapılanama aşamasında olan karakteristik tutum, duygu ve düşünce yapıları da göz önünde bulundurulur. Okul öncesi eğitimde yaratıcı drama, onların gereksinimleri doğrultusunda hazırlanan çalışmaları da kapsar. Okul öncesi yaş gruplarında, dil ve müzik etkinliğinin bütünleştiği yaratıcı drama süreci ön plandadır.
Okul öncesi çocuklara sağladığı başlıca faydalar aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Psikomotor, bilişsel-dil, sosyal-duygusal ve öz bakım becerilerini geliştirir.
- Hayâl gücü, yaratıcılık, problem çözme, iş birliği, öz disiplin kazanma, sorumluluk bilinci, hızlı ve doğru karar verme duygularını aktive eder.
- Etkinliklere doğrudan katılım sağlayarak iletişim becerisi kazanmalarına yardımcı olur.
- Gözlem yaparak ve deneyerek bilgiye ulaşmayı öğretir.
- Etkili öğrenme stratejileri geliştirerek öğrenilen yeni bilgileri kalıcı hâle getirir.
- Duygu ve düşünceleri rahatça ifade etme yeteneğini artırır.
- Sayılar, şekiller, gökyüzü, hayvanlar, çevre kirliliği gibi bilmedikleri bazı kavramları, somutlaştırarak anlamalarını sağlar.
- Bireysel anlamda farklılık gösteren ilgi ve gereksinimlere saygı duyma becerisi kazandırır.
- İyimserlik, sabretme, mütevazilik, yardımseverlik ve hoşgörülü olma gibi pozitif yetilerin gelişmesine destek verir.
Okul öncesi eğitimde yaratıcı drama eğitimi, bireysel özelliklere ve gelişime uygun konseptte hazırlanır. Etkinliklerde yer alan başlıca uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:
- Anlatılan öyküler çerçevesinde doğaçlama ve canlandırma yapılması,
- Yeni öyküler oluşturarak doğaçlamanın gerçekleştirilmesi,
- Çocuklarla beraber söylenen bir şarkının doğaçlaması şeklindedir.
Okul öncesi çocukların yaşamına her yönüyle katkı sağlayan yaratıcı drama kursu, amaç ve kazanımlara uygun eğitim yöntemi ile birlikte çocukların gelişim gereksinimlerini karşılayan metotları da içerir. Siz de çocuğunuzu üst düzey bilgi ve deneyime sahip eğitmenlerden, yaratıcı drama eğitimi almaya teşvik etmek için GymKids’in profesyonel hizmet veren kurs programlarına kaydettirebilirsiniz.
Çocukları Hayata Hazırlayan Yaratıcı Drama Öğretim Yöntemi
Birtakım yöntemlerle sınırlı olmayan yaratıcı drama, yalnızca doğaçlamadan ve canlandırmadan ibaret değildir. Oysaki; içerisinde pek çok tekniği barındırmakla birlikte, aslında kapsamı oldukça geniş bir öğretim yöntemidir. Doğaçlama ve rol oynama (Canlandırma) sık kullanılan teknikler olduğu için bazı kesimler, yaratıcı dramayı yalnızca bir teknik olarak görür. Bu durum; yaratıcı drama uzmanı eğitmenler tarafından, diğer tekniklerin göz ardı edilmesinden kaynaklanan bir eksiklik olarak kabul edilir.
Yaratıcı drama öğretim yöntemi sürecini destekleyen pek çok tekniğin varlığından söz etmek mümkündür. Başlıcaları;
- Rol koridoru,
- Yeniden canlandırma,
- Dedikodu halkası,
- Eş zamanlı doğaçlama,
- Geriye dönüş,
- Tüm grupla deneme,
- Telefon görüşmeleri,
- Rol değiştirme,
- Toplantı düzenleme,
- Donuk imge,
- Görüşmeler-Sorgular,
- Öğretmenin rol alması,
- Yarım kalmış materyal gibi çeşitli tekniklerdir.
Bireysel bir etkinlik olmayan yaratıcı drama faydaları arasında, bir grupla gerçekleştirilen uygulamaların olması önemli bir özelliktir. Alanında tecrübeli ve uzman bir eğitmen rehberliğinde, grup etkinliği olarak gerçekleştirilir. Dolayısıyla küçük yaştaki bireylerin, aktif katılımı söz konusudur. Ayrıca eğitici, bilgilendirici, geliştirici pek çok kazanımı beraberinden getiren yaratıcı drama öğretim yöntemi; sonuç odaklı bir çalışma değil, süreç odaklı uygulamalar bütünüdür.
Çocukları; yaşamın gerçeği olarak kabul edilen pek çok olayı, durumu, düşünceyi anlamaya teşvik eden yaratıcı drama eğitimi, onları hayata hazırlayan deneyimler yaşatır. Ayrıca tiyatroda kullanılan bazı tekniklerden yararlanılarak uygulanan yaratıcı drama, farklı bir sanat dalı olan tiyatro ile de sıkça karıştırılır. Tiyatro ile yaratıcı drama arasındaki belirgin fark ise tiyatroda, önceden hazırlanan bir tiyatro metnin varlığı ve rol yapanların bu metne sadık kalarak canlandırma yapmalarıdır.
Çocuklara Farkındalık Kazandıran Yaratıcı Drama Yöntemi Etkinlikleri
Yaratıcı drama yöntemi ve çeşitli tekniklerle birleştirilerek uygulanan etkinlikler, çocuklara pek çok alanda farkındalık kazandırır. Eksik yönlerini ortaya çıkarmalarına ve tamamlamalarına yardımcı olur. Problem çözme becerilerinin geliştirilmesinde yol haritası vazifesi görür. Grup içerisindeki uyumu destekler. Kendini ifade edebilme becerisi kazandırarak öz güveni arttırır. Yaratıcılık potansiyelini geliştirmeye ve öne çıkarma yollarının bulunmasına katkı sağlar. Bakış açısının değişmesine ve eleştirel düşünce gücünün kullanılmasına destek verir.
Günlük olaylara yaklaşım, soyut durumları somut hâle getirmek, etrafına bakmayı ve çevresinde olup bitenleri görmeyi sağlamak da yaratıcı drama faydaları arasındadır. Dinlemeyi, empati kurmayı ve iş birliği yapmayı öğretir. Kendine özgü metotları olan bir eğitim biçimi olarak yaratıcı drama; çocukların kendini tanımasına yardımcı olur. Kabiliyetlerinin farkına varmaya, aktif yaşamda sosyal olmaya, hayatın içinde bireyler olarak her türlü duygu ve düşünceyi olumlu yönde pekiştirmeye yüksek katkı sağlar.
Yaratıcı Drama Eğitiminin Çocuk Gelişimi Üzerindeki Önemli Etkileri
Yaratıcı drama eğitimi, bir yandan çocukları eğlendirirken, bir yandan da onlara yaşadıkları hayatı anlamaya yönelik kazanımlar elde ettirir. Yaşıtlarıyla aynı ortamda bulunarak, deneyimlerle dolu bir atmosferi soluyarak, pozitif değerleri geliştirebildikleri bir süreç yaşarlar. Küçük yaş grubunda yer almalarına rağmen, her biri kendine has özelliklere sahip birer bireydir. Eğitim veren kurslara katılanlar, yaratıcı drama faydaları sayesinde pek çok yeteneğini ileri seviyeye taşır. Yaratıcı drama eğitiminin çocuklar üzerinde yarattığı olumlu etkileri, aşağıda sunulan başlıklar halinde inceleyebilirsiniz:
- Hayal Gücünü ve Yaratıcılığı Geliştirir,
- Duygusal Zekayı Geliştirir,
- Fiziksel Gelişime Yardımcı Olur,
- İletişimi ve Sosyal Becerileri Destekler,
- Konsantrasyonu ve Odaklanmayı Artır,
- Grup Bilincini ve Sorumluluk Duygusunu Kuvvetlendirir,
- İş Birliği Yapmaya Teşvik Eder,
- Ekip Çalışmasına Yatkınlık Kazandırır,
- Duygusal Farkındalığı ve Empatiyi Güçlendirir,
- Çocukların Yaşadıkları Dünyayı Anlamalarına Yardımcı Olur,
- Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme Kabiliyetini Artırır,
- Akademik Başarıya Katkı Sağlar,
- Özgüven ve Kendini İfade Etme Yetilerini Geliştirir.
Sonuç olarak; yaratıcı drama faydaları yönünden ele alındığında, çocukların renkli ve yaratıcılıkta sınır tanımayan hayâl dünyasını geliştirerek ve bireysel gelişimlerine büyük katkılar sağlayarak dostlukları besler.
Çocukların Keşif Yolculuğundaki Yaratıcı Drama Eğitiminin Aile İçi İletişime Katkıları
Saymakla bitmeyecek kadar fazla olan yaratıcı drama faydaları içerisinde en önemli hususlardan biri de aile içi iletişime sağladığı katkılardır. Eğitici, eğlendirici ve sanatsal yönlere sahip yöntemin hem çocuklara hem de ailelerine sağladığı muhteşem bir kazanımdır şeklinde de ifade edilebilir. Yaratıcı drama kursu, yoğun ve stresli çalışma hayatında aktif olan ebeveynlerin çocuklarına ayıracağı zamanın kalitesini artırır.
Eğitimde gerçekleştirdiği etkinlikler sayesinde her gün yeni bir şeyler öğrenen çocukların mutluğu ve heyecanı, ev içerisine yansır. Yeteneklerinde, becerilerinde ve duygularında gözle görülür değişimler yaşayan çocuklar gerek eğitim hayatında gerekse sosyal ya da günlük hayatta daha aktif hale gelir.
Meraklı, sorgulayan, keşif tutkusu yüksek, eleştirel bakış açısı kazanan minikler, başarıya götüren bir yaşamın kapılarını aralar. Yorum yapma kabiliyeti artan, öz güveni yüksek bireyler yetişir. Yaratıcı drama faydaları belirgin şekilde hissedilen çocuklar, günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlara, anne ve babaları ile birlikte çözüm üretme çabasına girerler.
Empati kurma yetilerini destekleyen eğitimler sayesinde annelerinin yorgun olduğunu, babalarını ise çalışırken rahatsız etmemeleri gerektiğini anlayarak bu durumu kabullendiklerini belli ederler. İş birliği, ekip çalışması ve sorumluluk bilinci artan minikler; ailece organize işler yapmaya, odalarını toplamayı, çöp atmak gibi küçük işler de olsa sorumluluk almaya yatkın olurlar.
Her ebeveyn gibi sizler de çocuğunuzun küçük yaşlardan itibaren; öz güveni yüksek, iş birlikçi, eleştirel bakış açısına sahip ve kendini iyi ifade edebilen bireyler olmasını arzu edersiniz. Peki! mutlu ve başarılı bireyler olma yolunda ilerleyen çocuğunuzun keşif yolculuğunu, GymKids’in yaratıcı drama eğitimi ile birleştirmeye ne dersiniz? O halde; başarılı, yaratıcı, zihinsel ve duygusal yetenekleri güçlü çocukların gelişiminde size ve çocuğunuza profesyonel hizmet veren GymKids’in, uzmanlığından ve ayrıcalıklarından hemen yararlanmaya başlayabilirsiniz!