İçindekiler
Çocukların fiziksel ve sosyal becerilerinin gelişmesine katkı sağlamak için gidilebilecek yerlerin başında çocuk yüzme kursu örnek verilebilir. Anne ve babalar başta olmak üzere bütün ebeveynler çocukların sosyal ve fiziksel gelişimlerini desteklemek için erken dönemlerden itibaren eğitici ve farklı aktivite bulmak için çaba gösterirler. Çocukların yapmaktan hoşlanacağı bir aktivitenin bulunması süreklilik açısından önemlidir. Çocuklar söz konusu olduğunda ailelerin önceliği sağlık açısından destekleyici ve geliştirici etkinliklerin tercih edilmesidir. Yüzme, çocukların eğlenerek rahatlıkla yapabileceği bir spordur. Bütün vücut kaslarını harekete geçirir ve güçlenmesini sağlar. Bu durum çocukların gelişim dönemlerine de katkıda bulunur.
Her çocuğun fiziksel ve sosyal gelişimi, becerileri ve hoşlanacağı aktiviteler birbirinden farklıdır. Çocuklukta herhangi bir etkinlik esnasında özellikle uzun süreli bir faaliyetse çocukların odaklarını tam anlamıyla uzun süre boyunca devam ettirmeleri düşük bir ihtimaldir. Su ile oynama gibi onları mutlu edecek ve dikkatlerini çekecek unsurların olması odak sürelerini arttırabilir. Çocuklar günlük hayatlarında da genellikle su ile vakit geçirmeyi severler. Özellikle yazın su dolu kaplarla ya da şişme havuzlarla uzun süre oynayarak hem serinlerler hem de eğlenirler. Çocuk yüzme kursları hem yazın hem de kışın aktif olarak çocukların bedensel gelişimlerini desteklerken akranlarıyla sosyalleşme imkanı da sağlar.
Çocuk Yüzme Kurslarına Katılmanın Çocuklar için Faydaları Nelerdir?
Çocuklar yüzme eğitimlerine 4 yaşından itibaren başlayabilir. Çocuk yüzme kursları, çocukların kaba motor ve ince motor hareketlerinin gelişimini destekler. Profesyonel eğitmenler tarafından yüzme eğitiminin verilmesi çocukların planlı bir şekilde yüzmesini ve etkin hareketleri öğrenmelerini sağlar. Yüzme havuzunda eğlenceli anlar yaşayan çocuklara suda kalma ve nefes egzersizleri yaptırılarak oyunun ön planda olduğu bir program akışı oluşturulur. Program akışının bu şekilde oluşması çocukların heveslenerek nefes kontrolü hakimiyeti kazanmalarına ve yüzme becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.Sağlıklı Gelişim için Çocuk Yüzme Kursları
Yüzme kursu çocuk için yalnızca kontrol mekanizmasını geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda çocukların fiziksel görünümüne de etki eder. Yüzme dersleri esnasında öğrenilen ve uygulanan hareketler vücutta bulununan tüm kasların ve iskelet sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Çocuk yüzme derslerine düzenli olarak katılım gösterirse vücut elastikiyeti artar ve kasların güçlenmesi ile sağlıklı vücut gelişimi desteklenmiş olur. Yüzme gibi sürekli hareket etmeyi gerektiren aktivitelerin yapılması çocuklarda obezite ihtimalini azaltır. Aynı zamanda kalp kasını güçlendirerek ileri yaşlarda kalp hastalıklarının oluşum riskini azaltır. Çocukların yüzme öğrenirken gösterdikleri başarılı performans ve fiziksel gelişimin iyi düzeyde olması ile çocuklarda özgüven kazanımı elde edilebilir. Çocuklar yüzerken bütün vücut kaslarını çalıştırdıkları için oldukça fazla efor sarf ederler. Düzenli olarak çocukların yüzme kursuna gitmesi sakinleşmelerine ve gün içerisindeki enerjilerini iyi bir şekilde harcamalarına yardımcı olur. Yüzme, okul, ev, park gibi hem akranları ile vakit geçirdikleri hem de ebeveynleriyle bir arada oldukları zamanlarda daha sakin davranmalarına katkı sağlar.Çocukların Yüzme Becerilerini Geliştirmek için Uygulanabilecek Adımlar
Her çocuğun öğrenme ve beceri kazanma süreleri birbirinden farklıdır. Bazı çocuklar yüzmeyi kolayca öğrenebilir; fakat bazı çocuklar ise suya ve yüzme hareketlerine yavaş yavaş alışabilirler. Önemli olan çocukların bu süreçte elde ettikleri kazanımlardır. Çocuklara daha kolay yüzme becerileri kazandırmak, eğlenceli ve kalıcı hale getirmek için birtakım yollar izlenebilir:- Güven Kazanımı ve Rahat Olmalarını Sağlama: Öncelikli olarak çocuğunuzun sudan yani yüzme havuzundan korkup korkmadığını anlamanız önemlidir. Çocuklar kendilerini güvende ve huzurlu hissederse suya alışmaları, yüzme becerilerini geliştirmeleri kolaylaşır. Suya alışmaları için çocuklara zaman vermek önemlidir. Çocuk yavaş yavaş suya alışacak ve bir tehlike olmadığını anladığında daha rahat hareket edecektir. Çocuklar böylece su içerisinde rahat bir şekilde hareket ederek motor becerilerini arttırmak için sakince ilerlerler. Öncelikle alışmaları için havuz kenarına tutunarak ya da yüzme tahtası kullanılarak el ayak çalışmaları gerçekleştirilebilir. Bu sayede çocuklar suya daha kolay adapte olmaya başlarlar.
- Oyun Oynarken Öğrenmek: Çocuklar yüzmeyi öğrenirken onları kaygılandıracak katı kuralların olması çocukların eğlenerek öğrenmelerini engeller. Çocuklar bunu bir görev olarak gördüklerinde uzun süreli bir kazanım olması hedeflenen yüzme aktivitesi, yapılması zorunlu bir görevden öteye gidemez. Bu nedenle çocukların motivasyonu ve yüzme derslerine gelme istekleri azalabilir. Oyunlar özellikle erken yaş grubundaki çocuklar için motivasyon ve eğlence kaynağıdır. Çocuklar için yüzme kursu da bu temeller çerçevesinde oluşturulmalıdır. Oyun ile desteklenen yüzme antrenmanlarıyla çocukların yüzme becerileri daha hızlı gelişebilir ve severek geldikleri yüzme derslerine daha uzun süre devam edebilirler. Derinlikleri farklı havuzda; gizlenen nesneleri bulma, belirlenen hedefe yüzme, şarkı söyleyerek ilerlemek gibi eğlenceli aktiviteler yüzme derslerine eklenerek çocuklar için motivasyon sağlanabilir.
- Kademeli Bir Şekilde İlerleme: Çocukların gelişimleri tamamen aynı şekilde ilerlemez. Her çocuğun kendine has öğrenme ve beceri kazanma süresi vardır. Bu süre çocuğa göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden çocuklara yüzme öğretirken başarabileceklerinin üzerinde etkinlikler yaptırmak, yüzme konusunda başarısız olduklarını düşündürerek uzaklaşmalarına neden olabilir. Çocuklara yüzme konusunda özgüven kazandırmak ve başarılı olduklarını hissetmeleri için becerilerini geliştirecek, kendi seviyelerine uygun, yapabilecekleri hareketlere kademeli bir şekilde yönlendirmek daha etkili olacaktır. Yüzmeyi öğrenmek için en baştan ilerleyen ve başarılarının takdir edildiğinin farkına varan çocuk daha hevesli olabilir. Böylelikle çocuk daha fazla çaba göstererek yüzme konusundaki becerilerini geliştirebilir. Yüzme eğitimleri seviye seviye ayrılarak verilmelidir. Farklı seviyede bilgiye sahip olan çocuklara aynı program oluşturulmamalıdır. Böylece daha çok bilgi ve beceriye sahip olan çocukların aynı şeyleri görüp sıkılmasının, daha az ya da hiç deneyimi olmayan çocukların da zorlanacakları aktiviteleri görüp motivasyon kaybı yaşamasının önüne geçilmiş olur.
- Destek Sağlamak: Hiç bilmediğiniz, daha önce deneyimlemediğiniz bir alanda çalışmak zorunda kaldığınızı düşünün. Ne gibi zorluklarla karşılaşacağınızı bilmediğiniz için bu durum sizin için endişe verici olacaktır. Çocukların yüzme derslerine başlamaları da bu şekildedir. Yüzme gibi hiçbir bilgisinin olmadığı bir konuda, daha önce deneyimlemediği aktiviteleri yapmak zorunda olmak çocuklar için keyif, kaygı, endişe, hayal kırıklığı, mutluluk gibi birine benzer ya da zıt duyguları bir arada yaşamalarına neden olabilir. Çocuklar bu duyguları hemen anlamlandıramayabilir. Bu yüzden olabildiğince ihtiyaç anında yanlarında olduğunuzu hissettirmek, destek sağlamak, duygularını anlamaya çalışmak motivasyonlarını ve güvenlerini arttırmaya yardımcı olur.
- Ebeveynlerin Dahil Olması: Özellikle erken yaş dönemlerinde çocuklar yanlarında destek olabilecek bir aile bireyini de görmek isteyebilirler. Böylece güvendikleri kişilerin de onlarla aynı aktiviteyi yapıp bir problem yaşamadıklarına şahit olurlar. Aynı zamanda daha kolay adapte olabilirler. Ebeveynleriyle de düzenli ve etkili vakit geçirebildikleri için bağlanma tarzları da olumlu yönde etkilenebilir. Ebeveynleri tarafından desteklendiğini, yanında ailesinin olduğunu bilen ve hisseden çocuğun motivasyonu artar. Bu durum da çocukların daha rahat bir şekilde yüzme becerisi kazanmasına imkan tanır.
- Başarı ve Motivasyon İlişkisi: Çocuklar genel olarak bir iş yaparken başardıklarını gördükçe ve hissettikçe daha çok motive olurlar. Yüzme konusunda da aynı durum geçerlidir. Başarılı olduğunu fark eden ve ödüllendirildiğini, değer verildiğini anlayan çocuk daha çok heveslenip başarmak içim çaba sarf eder. Yüzme konusunda daha iyi olmak için motive olur. Ödüllendirme sistemi maddi olmak zorunda değildir. Çocukları manevi yönden ödüllendirmek de mümkündür. Başardıktan sonra aferin demek, sarılmak, kutlamak, tebrik etmek gibi ufak eylemler bile çocuklarınızın hayatında büyük dokunuşlar elde etmeye yardımcı olur.