Sağlıklı Büyümenin Anahtarı Jimnastik

İçindekiler

Bir çocuğun 3 yaşına girmesinden itibaren aileleri tatlı bir telaş sarar. “Çocuğu İngilizce kursuna mı göndersek?”, “Aman daha erken biraz büyüsün ne kursu?”, “Jimnastik de çok faydalıymış diyorlar.” gibi muhabbetler her evde yaşanır. Birçok ebeveynin aklında 3 yaşın bir şeyler yapmak için erken olduğu düşüncesi yer alsa da aslında bu dönem son derece kritiktir. Çocuklar tam da vücutlarının en esnek olduğu dönemde jimnastiğe yönlendirilebilir.

Çocuk jimnastik hem fiziksel hem de mental sağlık için yararlı bir spordur. Minik yavrunuz için geleceğe dönük bir yatırım yapmak isterseniz bu spor dalını gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Tabii ki burada önemli bir detay var. Jimnastik çocuk için faydalı olsa da eğitim için doğru merkezi seçmeye gayret etmelisiniz. Alanında deneyimli ve uzman bir kadrosu olan eğitim merkezlerini tercih ederek çocuğunuzun hayatına çok özel bir dokunuş yapabilirsiniz.

Çocuklar için jimnastik aileleri heyecanlandırsa da olaya bir de minikler açısından bakmak gerek. Bazı ebeveynler hatalı davranarak çocukların ilgisini çekmeyen seçimler yapabilir. Ancak jimnastikte böyle sorunlar yaşanmaz. Minikler genellikle koşa koşa eğitime gelir ve zamanın nasıl geçtiğini anlamaz.

Çocuğun fiziksel gelişimine katkıda bulunan bu spor bir taraftan da keyifle vakit geçirmesini sağlar. Zaten oyunlarında da sürekli hoplayıp zıplayan çocuklar, bunu belli bir disiplin içinde yapar. Diğer spor dallarına kıyasla hareketlerin daha özgür olması sayesinde özellikle 3-6 yaş grubu süreci bir oyun gibi görür. Böylece bir an bile sıkılmadan eğitim saatlerini tamamlamaları mümkün olur. Jimnastik yapmaya başlayan çocukların yaşadığı olumlu değişimi ve yüzlerindeki mutluluğu aileleri de hemen fark eder.

Çocuklara Jimnastik Nasıl Öğretilir?

Çocuk jimnastik hareketleri onların bedensel yapılarına uygundur. Eğitim, kademe kademe ilerler. Böylece çocuklar eğitimin ileri aşamalarında daha esnek bir yapıya kavuşur. Atlama-sıçrama, denge, esneme gibi çeşitli hareketler; eğitim sürecinde öğretilir.

Alanında deneyimli bir çocuk jimnastik kursu, eğitim sırasında hem vücut hem de alet hareketleri yaptırır. Böylece çok yönlü bir eğitim sağlanır. Gerekli durumlarda hareketlerin yapılması sırasında eğitmen tarafından destek verilir. Jimnastik yaparken eğitmen desteği son derece önemlidir. Aksi takdirde sakatlanma yaşanabilir. Hareketlerin belli bir disiplin çerçevesinde ve eğitmen kontrolünde yapılması gerekir.

Çocuk jimnastik kıyafeti ile eğitimlere katılır. Esnek ve rahat bir eşofman, tayt, tişört gibi kıyafetlerle hareketler yapılabilir. Çocuk jimnastik sırasında kullanılan salonun zemininde yumuşak malzemeler bulunur. Böylece düşme, zıplama gibi hareketler neticesinde çocukların yaralanması ve farklı bir biçimde zarar görmesi engellenir.

Rutin bir eğitim sürecinde ilk olarak ısınma hareketleri yapılır. Böylece minikler, spor yapma sürecine hazır hale gelir. Eğitim sırasında çocuklara baskı yapılmaz ve kendilerini rahat hissetmeleri sağlanır. Eğitmenler, grup derslerinde birebir olarak çocukları takip eder. Her minik için farklı bir gelişim süreci söz konusudur. Aynı zamanda vücut yapısı, yetiştirilme tarzı gibi detaylar da çocuğun ne kadar hızlı bir gelişim göstereceğinde etkilidir. Ebeveynler de bu konuda çocuklarını doğru bir şekilde desteklemelidir.

sağlıklı büyümenin anahtarı jimnastik

Jimnastik Yapmanın Çocuklara Faydaları Nelerdir?

Jimnastik yapmak çocuklara pek çok açıdan fayda sağlar. Erken yaşta bu spora başlayanlar, sosyalleşme kabiliyetlerini geliştirir. Aynı zamanda çocukların komut almasına ve yönlendirmelere uygun hareket etmesine destek olur.

Miniklerin fiziksel ve ruhsal gelişimlerine uygun bir spor olan jimnastik, esnekliğin korunmasına katkıda bulunur. Erkek çocuk jimnastik yaparak kendi vücudunu daha iyi tanımaya başlar. Böylece tüm hareketlerinde daha bilinçli davranır. Hızlı hareket etme, dengede durabilme, kasların koordineli bir şekilde kullanılması gibi beceriler gelişir. Boylarına göre kilo değişiminin normal sınırlar içinde kalması, fazla kilo alımının engellenmesi de kazanımlar arasındadır.

Yetiştirme tarzına, karakter yapısına göre çocuklarda davranış farklılıkları olması normaldir. Bazı çocuklar disipline olmakta zorluk çekerken bazıları kurallara harfiyen uyar. Bu sporun belli bir disiplin içinde hareket etme noktasında ciddi katkıları vardır. Ayrıca hiperaktivite bozukluğu, DEHB gibi problemlerle karşı karşıya olan minikler için tercih edilebilecek en ideal sporlardan biri de jimnastiktir. Bu spor dalı sağlıklı nesiller yetişmesine yardımcı olur.

Çocuklar Jimnastiğe Kaç Yaşında Başlamalı?

Jimnastik için yaş aralığı önemli bir detaydır. Genellikle 6 yaş, bu spora başlamak için ideal olarak düşünülür. Ancak 3 yaşından itibaren jimnastik yapmaya başlamak, her bakımdan daha faydalıdır. Erken yaşta eğitim almaya başlayanlar, yaşıtlarına kıyasla pek çok açıdan önde olur. Çünkü bilişsel ve psikomotor becerilerin 3 yaşından itibaren geliştirilmesi daha kolaydır.

Çocuklar için jimnastik kursu seçiminizi doğru yaptığınız takdirde erken dönemde pek çok becerinin gelişmesine katkıda bulunursunuz. Çocuğunuzun evdeki davranışlarında, kreşte ya da anaokulundaki davranışlarında da olumlu değişimler olur.

Eğitim merkezi tarafından miniklerin kendi gelişimlerine uygun programlar oluşturulur. Miniklerin çekingen davranışlarının giderilmesi açısından yaşlarının küçük olmasında fayda vardır. Çocuk ne kadar erken yaşta sosyal ortamlara girerse iletişim becerileri o denli kolay gelişir.

Miniklerin estetik bir görüntüye sahip olmalarını mümkün kılan bu spor sayesinde kilo kontrolü de sağlanır. Evde tabletle, telefonla vakit geçiren bir çocuğa kıyasla jimnastik yapanlar ideal kilosunu korumayı başarır. Okul öncesi dönemindeki minikler, öğretmen ve öğrenci ilişkisinin sınırlarını spor eğitimleri sırasında daha iyi kavrar. Jimnastik hareketleri çocuk için zorlayıcı olsa da kademeli eğitim süreci ile esneklik zamanla artırılır. 3-6 yaş arasında esnekliği sağlamak, ileri yaşlara göre daha kolaydır.

Jimnastik sporuna profesyonel olarak devam etmek isteyen çocuklar, erken yaşlarda çalışmalara başlamaları halinde daha başarılı olur. Minik yavrunuzun ileride profesyonel bir sporcu olmasını istiyorsanız 3 yaşından itibaren onu jimnastiğe yönlendirebilirsiniz. Çocuklar estetik yapılarını korudukları ve çalışmalara devam ettikleri sürece jimnastik alanında başarılı bir sporcu olabilir.

Comments are closed.