Temel Jimnastik Duruşları

İçindekiler
Jimnastik sporuna yeni başlayanlar ilk eğitimlerinde genellikle temel jimnastik duruşları üzerinde çalışır. Tüm temel jimnastik duruşları vücudun kontrolünü ve dengesini geliştirir. Jimnastiğin temelini oluşturan bu hareketler aynı zamanda vücudun hareket yeteneklerini de geliştirir. Vücut kontrolünün, dengenin, koordinasyonun, gücün, esnekliğin kazanılması için en etkili sporlardan biri olan jimnastiğe küçük yaşlarda başlandığında vücut farkındalığı artar. Ayrıca doğru yürüme, doğru koşma, doğru duruş (postür) becerileri de kazanılmış olur. Ayrıca çocukların temel jimnastik duruşları ve adları hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Peki jimnastik temel duruşları neden önemli ve jimnastik sporuna başlayanların öğrenmesi gereken temel jimnastik duruş hareketleri hangileri? istanbul çocuk cimnastik kursu - 5

Temel Jimnastik Duruşları Nelerdir?

Temel jimnastik duruşları jimnastik eğitimine girişte en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Farklı yaş grupları için farklı jimnastik eğitimleri verilmekle birlikte temel jimnastik duruşları hepsi için aynıdır. Jimnastik temel duruşlar ve açıklamaları ise şu şekildedir:

Bacaklar Kapalı Ayakta Duruş

İlk olarak önemli olan temel jimnastik duruşları ve oturuşları olarak karşımıza çıkar. Kapalı ayakta duruş bacaklar bitişik olarak yapılır. Kollar gövdeye paralel olacak şekilde diktir. Baş ve gövdenin tamamı dik, bacaklar ise bitişiktir. Ayakta duruş ayaklar üzerindeki ağırlığın eşit olarak dağıtılması gereken bir duruştur. Kısaca ayaklar bitişik kollar gövdeye paraleldir.

Bacaklar Açık Ayakta Duruş

Kollar gövdeye paralel olacak şekilde yapılan duruştur. Baş ve gövde dik dururken ayaklar omuz genişliğinde açılır, ağırlık iki ayağa eşit olarak dağıtılır.

Dört Ayak Duruş

Yere doğu çökülür. Avuç içleri açık olarak omuz hizasında olacak şekilde yere dayanır. Dirsekler dizlere temas eder.

Çömelerek Duruş

Çömelerek yapılan bu harekette vücudun ağırlığı parmak uçlarındadır. Vücut ağırlığı ayak kısmını biraz yorabilir. Kollar yanda gövdeye paralel olarak tutulur. Baş ve gövde dik, topuklar ise bitişiktir.

Dizüstü Duruş

Bacaklar diz kısımdan bükülü hale getirilir. Bacaklar bükülü iken alt bacak ve ayak bilekleri yerdedir. Baş ve gövde dik iken kollar gövdeye paraleldir. Alt bacak ayak bilekleri gergin durur.

Tek Dizüstü Duruş

Tek dizüstü duruşta bir bacakta üst bacak gövdeye dik, diğer bacakta gövdeye paraleldir. Yani dizüstü duruştaki dizlerden biri öne alınmıştır. Dizüstü oturuşta ise kaçka topukların üzerine doğru düşer, bu şekilde oturma pozisyonuna geçilir.

Bank Duruşu, Ters Bank

Bank duruşuna dizüstü duruştan geçilir. Dizüstü duruşta iken avuç içleri açık şekilde yere konulur. Hem üst bacaklar hem de kollar yere dik iken birbirine paralel şekilde durur. Ters bank duruşu ise bunun tam tersidir. Gövde yukarı, sırt ise yere bakar. Kollar ve üst bacaklar birbirine paralel iken ayaklar ve eller yere dayanmıştır. Başı iki kolun arasında serbesttir.

Cephe Duruşu, Ters Cephe Duruşu

Bank ile ters bank duruşlarına benzeyen bu harekette bacaklar dik durumdadır. Cephe duruşunda bacaklar arkaya gergin olarak uzatılır, ayak uçları yere dayanır. Kollar ise gergin ve yere dik şekildedir. Vücut kollardan ayak uçlarına kadar gergin bir çizgi şeklindedir. Ters cephe duruşunda ise hareket tamamen tersine döndürülür. Vücudu rahatlatan temel cimnastik duruşları arasındadır. Bu duruştan sonra yan oturuş pozisyonuna geçilebilir.

Uzun Oturuş, Açık Bacak Uzun Oturuş, Bağdaş Oturuşu

Gövdenin dik, kalçanın yerde, bacakların önde gergin olarak uzatıldığı jimnastik duruşları uzun oturuş olarak adlandırılır. Açık bacak uzun oturuşta bacakların iki yana V şeklinde açılması söz konusudur. Bacaklar açık oturuşta iken bacakların ön tarafta çaprazlanması ise bağdaş oturuştur. Fakat temel jimnastik duruşları sırasında vücudu fazla zorlamak sakatlıklara neden olabilir. Bacaklar açık olduğunda kasık bölgesinde hissedilen ağrı esnemenin gerçekleştiği anlamına gelir.

Engel Oturuşu

Vücut açık bacak uzun oturuş pozisyonundayken bir ayak dizden bükülerek geriye alınır. Kıvrılan bacağınızın tarafındaki el ayak uçlarında ya da kollar yanlarda serbest olabilir.

Bacaklar Bükülü Oturuş, Sporcu Oturuşu

Her iki bacağın dizlerden bükülmesi ve tabanların yerde olması bacaklar bükülü oturuş olarak adlandırılır. Dizler eller ile kavranıp gövdeye çekildiğinde ise sporcu oturuşu olur. En rahatlatıcı temel jimnastik duruşları arasındadır.

Kartal Duruşu

Temel jimnastik duruşları arasında en estetik hareketlerden biridir. Bu duruşta bacaklar açık haldeyken gövde öne doğru bükülür, kollar omuz hizasında açılarak yere doğru paralel bir hale gelir ve gergin durumda olur. Çocukların yapmaktan en çok hoşlandığı temel jimnastik duruşları arasındadır.

Planör Duruşu

Vücudun bütün ağırlığının tek ayak üzerine yüklendiği bu duruşta diğer bacak yukarı doğru kaldırılır, gergin bir hale getirilir. Gövdenin dik bir şekilde konumlandığı bu duruşta eller iki yana açılabilir ya da serbest kalabilir. Çocukların en çok zorlandığı temel jimnastik duruşları arasındadır.

Mum Duruşu, Çakı Duruşu

Çocukların küçükken de farkında olmadan yaptıkları mum duruşu en temel jimnastik duruşları arasında yer alır. Bu duruşta sırt üstü yatılır, gövde eller aracılığıyla kalçadan kavranır. Yerde sabitlenen dirseklerden güç alınır ve bacaklar gergin, dik bir pozisyona getirilir. Çakı duruşunda ise vücut V şeklinde konumlanır, yere yalnızca kalça temas eder. Bu ikisi en zor temel jimnastik hareketleri arasındadır. Tüm bu temel jimnastik duruşları eksiksiz olarak yapılabildiğinde vücut çok esnek, güçlü bir hale gelecektir. Çünkü her temel jimnastik duruşu belirli bir kas grubuna yöneliktir.

Temel Jimnastik Hareketleri Neden Önemlidir?

Eğitimin değişilmez unsurlarından olan temel jimnastik eğitimleri hem jimnastiğin temellerinin anlaşılması hem de daha zor hareketlerin yapılabilmesi adına vücudun esneklik kazanması için önemlidir. Çocuk yaşta başlanması gereken temel jimnastik hareketleri şu gibi önemlere sahiptir:
  • Vücut farkındalığını artıran temel jimnastik duruşları vücudun her bölgesinin kolay bir şekilde kontrol edilebilmesini sağlar.
  • Denge ya da koordinasyon becerilerini geliştiren temel jimnastik duruşları kas gücünün artması ile birlikte vücut kontrolünü geliştirir.
  • Temel jimnastik duruşları vücut ağırlığını kullanmayı öğretir. Bu da kas kuvvetini artırır. Çünkü temel jimnastik duruşları ile kaslarınız aktif bir şekilde çalışır.
  • Vücudun duruşu ve postürü temel jimnastik duruşları ile düzelir. Vücudun doğru duruşu hem sırt ağrılarının önlenmesine hem de vücut mekaniğinin iyi bir şekilde sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca esneklik artar, kasların esneklik aralığı genişler.
  • Temel jimnastik duruşları sayesinde temel hareket becerileri gelişir.
  • Zihinsel odaklanma ile birlikte disiplin yaratır. Ayrıca bir takım hareketleri gerçekleştirmek için konsantrasyon ve sabır gerekli olduğundan temel jimnastik duruşları ile zihinsel becerilerin gelişmesi mümkündür.
Nitekim jimnastik temel duruş hareketleri ile birlikte jimnastik eğitiminin erken yaşlarda başlaması çocuklar için son derece faydalıdır.

Temel Jimnastik Duruşları Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?

Temel jimnastik duruşları için eğitime ne kadar erken başlanırsa, çocukların bu konuda yetkinleşmeleri de o kadar hızlı olur. Ayrıca temel jimnastik duruşları sayesinde beden farkındalığı ve özgüven de gelişeceğinden profesyonel sporcu olma ihtimalleri de artar. Ayrıca temel jimnastik duruşları için eğitimlerin alanında uzman ve deneyimli eğitmenler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Temel jimnastik duruşları eğitimi başlamadan önce tüm öğrencilerin ısınma hareketleri yapması sakatlık riskini minimum seviyeye indirecektir. Siz de temel jimnastik duruşlar hakkında bilgi almak ya da çocuklarınızı jimnastik eğitimine kayıt etmek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar kapatılmıştır.