Jimnastik Hareketleri

İçindekiler
Düzenli yapılan jimnastik hareketleri hem fiziksel hem psikolojik sağlığı iyileştirir. Aynı zamanda iskelet-kas yapılarının güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle çocukluk çağlarında uygulanan jimnastik hareketleri, ileride çıkabilecek pek çok problemi önlemesi nedeniyle birey sağlığı açısından büyük önem taşır. Ancak jimnastik hareketleri sadece doğru yapıldığında beklenen etkiyi gösterebilir, aksi halde her zaman çocuğun kendini sakatlama riski vardır. Bu nedenle çocukların denge, nefes tekniği ve diğer temel jimnastik hareketleri konusunda bir profesyonel ile birlikte çalışılması gerekir.

Jimnastik ile Çalışan Kas Grupları

Çocuk jimnastik hareketleri, bütün vücudu çalıştıran ve farklı kas gruplarını geliştiren egzersizlerdir. Bu jimnastik hareketleri en temelde çocuğa denge ile nefes koordinasyonu kazandırmayı hedefler. Aynı zamanda farklı seviyelerde uygulanan jimnastik hareketleri, belirli vücut kaslarının aktif olarak kullanılmasına yardımcı olur. Uzun yıllık çalışma ve prensip gerektiren bu jimnastik hareketleri, doğru teknikle uygulandığında çocuğa büyük fayda sağlar. Kas kemik gelişiminden zihin sağlığına kadar sayısız faydası olan jimnastik hareketleri özellikle şu kas gruplarını çalıştırmada etkilidir:
  • Bacak kasları
  • Kol kasları
  • Karın kasları
  • Sırt kasları
  • Omuz kasları
Siz de çocuğunuza yaşı ve seviyesi ne olursa olsun katılım sağlayabileceği özenli bir program arıyorsanız, GymKids eğitmenlerinin gözetiminde planlanan jimnastik hareketleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Çocukların yakından takip edildiği atölyelerde uygulanan jimnastik hareketleri ile kısa sürede kalıcı spor alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. jimnastik hareketleri

Çocuklar için En Temel Jimnastik Hareketleri

Çocuklara yönelik hazırlanan jimnastik hareketleri, çocuğun seviyesine uygun şekilde planlanır. Bu sayede uygulanan jimnastik hareketleri tam olarak çocuğun ihtiyaç duyduğu vücut gelişimini destekler. El-ayak koordinasyonu, kuvvet, esneklik gibi becerileri geliştiren en temel jimnastik hareketleri şu şekildedir:

Esas Duruş

En temel harekettir ve 3 yaş jimnastik hareketleri arasında ilk öğretilenlerdendir. Bu harekette bacaklar bitişik kol gövdeyle paraleldir, baş ise karşıya bakacak şekildedir. Bacakların bitişik olduğu sırada gövde dik tutulur.

Açık Bacak Duruş

Jimnastik hareketleri arasında bir diğer temel hareket olan açık bacak duruşta, esas duruştan farklı olarak bacaklar açık tutulur. Aynı zamanda alt bacağın ayak bilekleri gergin haldedir ve gövde diktir. Kollar gövdeye paralel bırakılır. Hareket sırasında vücut ağırlığı ayak ve bileklere eşit oranda dağıtılır. Tıpkı kapalı ayakta duruş hareketinde olduğu gibi, bu harekette de vücut dengesinin korunması hedeflenir.

Kartal Duruşu

Kartal hareketi jimnastik başlangıç derslerinde uygulanan hareketlerdendir. Bu nedenle evde jimnastik hareketleri yaparken tek başına tekrarlanabilir. Hareket sırasında bacaklar açık tutulur, gövde öne bükülerek yere paralel hale getirilir. Kollar omuz hizasında açılarak yere paralel tutulur. Jimnastik hareketleri arasında vücut koordinasyonu ile esnekliğini artıran temel duruşlardan biridir.

Uzun Oturuş

Yerde yapılan jimnastik ısınma hareketleri arasında en temel olanlardan biri uzun oturuştur. Bu hareket sırasında gövde dik şekildeyken kalça yerde tutulur. Bacaklar gergin şekilde öne uzatılır, kollar ise yanda gövdeye paralel bırakılır.

Açık Bacak Uzun Oturuş

Temel seviyeden hemen sonraki 8 yaş jimnastik hareketleri arasında yer alan uzun oturuş, açık bacak pozisyonunun bir önceki halidir. Açık bacak uzun oturuşunda vücut aynı şekilde yere konumlandırılır, farklı olarak bacaklar “V” şeklinde yanlara açılır. Bacak ayak bilekleri öne doğru esnetilir.

Dört Ayak Duruş

3-11 yaş jimnastik hareketleri arasında her seviyeye uygun olan dört atak duruşta, çocuk avuç içlerini yere uzatarak dizleri üstüne çömelir. Jimnastik hareketleri çocuklara farklı yetiler kazandırmayı hedefler. Yukarıdaki jimnastik hareketleri tıpkı yan oturuş ve bacağını öne uzatma gibi temel seviye prensipleri kapsar. Ancak daha artistik jimnastik hareketleri olan öne takla ve jimnastik örümcek hareketi gibi duruşlar, eğitmen gözetiminde uygulanması gereken jimnastik hareketleri arasındadır. Aynı zamanda bazı iki kişilik jimnastik hareketleri de mutlaka kontrollü şekilde uygulanmalıdır. Siz de çocuğunuzun seviyesine uygun jimnastik hareketleri ile kondisyon kazanmasını isterseniz, hem jimnastik hareketleri isimleri hem de program detayları hakkında GymKids eğitmenlerine danışabilirsiniz.

Jimnastiğe Kaç Yaşında Başlanmalı?

Çocuğa düzenli spor alışkanlığının kazandırılması için önerilen erken yaşlarda eğitim alması yönündedir. Temel seviye jimnastik hareketleri ve yüzme gibi aktiviteler 3 yaşından büyük çocuklarda sağlıklı gelişim üzerine olan olumlu etkileri nedeniyle öne çıkar. Bu yaştan büyük çocuklar profesyonel bir antrenör desteğiyle kolay jimnastik hareketleri yaparak kas gücü kazanmaya başlayabilir. Fakat özellikle küçük çocuklarda hareket etme isteği güçlü olmasına rağmen kas ve sinir koordinasyonu zayıftır, dolayısıyla çocuklar kendi başlarına bırakıldığında jimnastik hareketleri yanlış yapılabilir. Zaman zaman çeşitli problemlere yol açabilecek bu tür durumlardan kaçınmak için hem çocukların kendi yaşlarına uygun jimnastik hareketleri yapması hem de egzersizleri bir uzman kontrolünde uygulaması son derece önemlidir. Spordan en iyi verimi almak ve çocuk gelişimini her açıdan desteklemek ancak çocuğun seviyesine uygun bir jimnastik planıyla mümkündür. Kendi içinde farklı seviyelere ayrılan jimnastik hareketleri çocuğun yaş grubuna uygun olacak şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca temel jimnastik hareketleri mutlaka çocuğun egzersiz geçmişine uygun olacak şekilde kişiselleştirilmelidir. Örneğin; 3-4 yaşındaki küçük çocuklarda daha çok vücut gelişimini destekleyen, öne veya geriye doğru esneme kabiliyetini geliştiren jimnastik hareketleri uygulanır. 8 yaş üzeri çocuklarda ise daha zor jimnastik hareketleri için temel prensipler öğrenilir, kas gücü artırılarak seviyeye uygun beceriler kazanılır. Tercih edilen jimnastiğin türüne bağlı olarak, ciddi teknik gerektiren aerobik jimnastik hareketleri veya aletli jimnastik hareketleri de öğretilebilir. Çocuklara yönelik özenle hazırlanmış programlar, GymKids çocuk jimnastik kursu bünyesinde ve uzman eğitmenler eşliğinde verilmektedir. Her yaş grubuna özel planlanan çocuk jimnastik hareketleri, düzenli spor alışkanlığının temellerinin atılmasına yardımcı olmaktadır. Siz de çocuğunuza kapsamı en temel seviyeden başlayarak en zor jimnastik hareketleri seviyesine kadar çeşitlilik gösteren gözetimli bir program arıyorsanız, bize ulaşarak GymKids İstanbul çocuk jimnastik kursu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Comments are closed.