Spora Başlama Yaşı

İçindekiler

Sağlıklı bir beden gelişimi için her yaşta spor yapmaya ihtiyacınız vardır. Ancak sporla ne kadar erken yaşta tanışırsanız o kadar yüksek fayda elde edebilir ve vücudunuzu daha sağlıklı kılabilirsiniz. Bu noktada ebeveynlerin rolü de oldukça fazladır. Çocuklarını ilgi alanlarına, yeteneklerine göre farklı spor branşlarına yönlendiren ebeveynler, çocuklarının geleceğine önemli bir katkı sunar.

Sağlıklı bir gelişim için sporun öneminin farkında olan ebeveynler “Çocuklar kaç yaşında spora başlamalı?” sorusunun cevabını merak eder. Bu noktada göz önünde  bulundurulması gereken pek çok detay vardır. Çocuğun yaşıtlarına göre gelişiminden tutun da sağlık durumuna kadar pek çok etken spora başlama yaşını ve seçilecek branşı etkiler. Çocuğun spora başlama yaşı belirlenirken miniklerin kendi duygu ve düşünceleri de dikkate alınmalıdır. Miniklerin kendini mutlu hissetmesi, katıldığı takıma ya da eğitim gördüğü kuruma uyumu gibi detaylara göre bir yol haritası çizilebilir.

Spora başlama yaşları konusunda bazı durumlarda uzman görüşleri de dikkate alınmalıdır. Özel gereksinimli çocuklar, psikolojik rahatsızlıkları olan minikler için bir psikologdan tavsiye alabilirsiniz. Öte yandan bazı sporlara başlamak için küçük yaşlar uygun olmayabilir. Bu konuda da araştırma yaparak doğru spor aktivitesini tercih edebilirsiniz.

Sportif faaliyetler, doğru eğitimle ve ebeveyn desteğiyle yapıldığında günlük hayata dair kazanımlar elde edilir. Örneğin tercih edilen branş çocukların meslek seçimine de etki edebilir. Belli branşlarda üstün başarılar gösteren çocuklar ulusal ve uluslararası spor karşılaşmalarında derece kazanabilir. Dolayısıyla miniklerin tüm yaşamını etkileyecek bir seçim yaparken titiz davranmakta fayda vardır.

Spora Başlama Yaşı Kaç Olmalı?

Aslında bebeklik döneminde dahi çocuğunuzun spor yapmasını sağlayabilirsiniz. Yeni doğan bir bebek henüz etrafını çok fazla algılayamasa da zamanla ellerini, ayaklarını hareket ettirmeye başlar. 3-4 aylık bir bebek sağa sola dönebilir. Beş-altı aydan itibaren emeklemeye başlayan çocuklar yaklaşık bir yaşında yürüyebilir. Bu dönemlerde bebeğinizin hareketlerini doğru desteklemeniz önemlidir. Onunla ufak yürüyüşler yaparak, beraber yüzerek ya da top oynayarak erken yaşta spora karşı ilgi duymasını sağlayabilirsiniz.

2-3 yaştaki çocuklar için sporun anlamı oyundur. Bu dönemde çocuğunuz sizinle vakit geçirmekten, oyun oynamaktan keyif alır. Onunla bol bol doğa yürüyüşleri yapmanız kaslarının gelişmesine yardımcı olur. Bebeklik döneminde spora başlama için bir ilk adım olarak anne ve bebek yogasını da düşünebilirsiniz. Yaş gruplarına göre doğru yoga hareketlerini yapmak, çocukların beden ve ruh sağlığına olumlu etkiler sunar. Esnek bir beden yapısı ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için de yoga tercih edilebilir.

Spor yapan çocukların herhangi bir zarara uğramadan çalışmalarını sürdürebilmesi için 3-5 yaş idealdir. Bu yaşlarda doğru eğitim merkeziyle, profesyonel hocalar eşliğinde spor yapmanın eşsiz faydaları vardır. Ancak 3-5 yaş döneminde eklemlere ciddi yük oluşturacak branşlar uygun değildir. Travmaya sebebiyet verecek hareketler barındırmayan ve miniklerin de ilgisini çekecek spor dallarını belirleyerek iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.

spora başlama yaşı

Erken Yaşta Spora Başlamanın Faydaları

Çocuklar bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiye sahiptir. Etrafta sürekli koşarlar, zıplarlar ve bir yerlere tırmanırlar. Bu durum bazen ebeveynlerin tedirgin olmasına da yol açabilir. Ancak çocuklarınızı gözetim altında tutarak ve takip ederek onlara diledikleri gibi bir hareket özgürlüğü sunabilirsiniz.

Bazı çocukların enerjisi diğerlerine kıyasla daha fazla olabilir. Böyle bir durumda eğer çocuğunuzun enerjisini doğru yönlendirmezseniz vurma, kırma gibi olumsuz davranışlarla karşılaşırsınız. Eğer minikleri spora yönlendirirseniz enerjinin doğru yere aktarılmasını sağlarsınız. Bu sayede olumsuz davranışları belli ölçüde önlemeniz mümkün olur.

Erken yaşta spora başlayan çocuklar için elde edebileceğiniz diğer faydaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Çocuklar okul öncesi dönemde spora başladığı takdirde okul hayatında daha başarılı olur. Derslerine daha kolay adapte olarak arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle sağlıklı ilişkiler kurar.
  • Kurallara adapte olma ve sosyal ilişkiler kurabilme noktasında erken dönemde spora başlayan çocuklar daha başarılıdır.
  • Kilo alma, obezite gibi problemlerden çocukların korunmasını sağlar.
  • Sağlıklı fiziksel gelişimin sürdürülmesine yardımcı olur.
  • Erken yaşta sporla tanışan çocukların vücutları daha esnektir.
  • Stresle baş etmek konusunda da sporun faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca özgüven artışı sağlanması ve çocukların kendini daha mutlu hissetmesi de olumlu bir katkı olarak değerlendirilebilir.
  • Uyku kalitesinin artması için de sportif faaliyetler olumlu bir etki sunar. Daha kolay uykuya dalan ve yeteri kadar uyuyan çocuklar gününü verimli geçirir.
  • Düzenli bir hayat sürdürmek noktasında olumlu bir etkiden bahsedilebilir.
  • Spor yapan çocuklar sağlıklı beslenme konusunda da yaşıtlarına göre daha iyi durumdadır. Profesyonel eğitmenler, beslenme konusunda minikleri yönlendirirken ebeveynlere de bilgi verir.

Spora Başlamak İçin Hangi Branşlar Tercih Edilmeli?

Sporlar ve başlama yaşları konusunda birtakım farklılıklar söz konusudur. “Çocuklar hangi sporu hangi yaşta tercih etmeli?” diye merak edenlerin branşın gerekliliklerini dikkate alması gerekir. Uygun yaş aralıkları belirlendiği takdirde sağlıklı birey-spor ilişkisi geliştirilir.

4-6 yaş spor dalları olarak dans, ip atlama gibi alternatifler daha fazla ön plana çıkar. Ayrıca bisiklet sürmek de bu yaş için uygun olabilir. Takım sporları için 6-7 yaş dönemi uygun olabilir. Tırmanış için de bu yaşlarda gerekli eğitimlere başlanabilir. Bu branş çocukların kalp ve kas sağlığı korunması noktasında önemli faydalar sunar.

Çocuğunuzun spora başlamasını istiyorsanız bu konuda yapacağınız kapsamlı araştırmayla farklı branşlar konusunda fikir edinebilirsiniz. Branş seçimi yaparken çocuğunuzun fiziksel özellikleri, takım çalışmasına yatkınlığı gibi detayları göz önünde bulundurmalısınız. Ne kadar ince eleyip sık dokursanız elde edeceğiniz sonuç o kadar verimli olur.

Şimdi farklı spor dallarına göre başlangıç yaşlarından bahsedelim:

  • Cimnastiğe başlama yaşı genellikle 6 yaş olarak kabul edilir. Ancak yapılan araştırmalar çok daha erken yaşlarda cimnastiğe başlanabileceğini gösterir. 3-4 yaş cimnastiğe başlamak için uygundur.
  • Atletizm, boks ve güreş gibi zorlu sporlara biraz daha ileri yaşlarda başlanabilir. Bu tür branşlarda 10 yaş tavsiye edilir. Futbol, basketbol ve voleybol içinse 7 yaş uygundur.
  • Judo sporuna başlama yaşı genellikle 7 olarak kabul edilir. Miniğin durumuna göre daha erken ya da ileri yaşlarda da judo yapılabilir.
  • Yüzmeye başlama yaşı 3-4 olarak belirlenebilir. Hatta bazı ebeveynler henüz bebeklik döneminde de çocuklarını yüzmeye yönlendirir.

Spora Başlayan Çocuklar Nasıl Bir Eğitim Almalı?

Eğer çocuğunuzun spora başlamasını istiyorsanız bu konuda uzman bir eğitim kurumundan destek almalısınız. Alanında deneyimli bir eğitim kurumu profesyonel eğitmenler eşliğinde hizmet sunar. Yüzme, jimnastik gibi farklı branşlarda uzman eğitmenlerden alacağınız eğitimler çocuğunuzun başarılı bir spor hayatı olması için fayda sağlar.

Profesyonel sporcuların birçoğu çocuk yaşlarda ilgilendikleri branş üzerinde çalışmaya başlamıştır. Bu sayede sporu hayatlarının bir parçası hâline getirip sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirdiler. Siz de minik yavrunuz için böyle bir beklentiye sahipseniz GymKids’te çocuğunuzu erken yaşlarda sporla tanıştırabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun yaşamına şahane bir dokunuş yapabilirsiniz.

GymKids’te yüzme, jimnastik gibi farklı branşlarda eğitim verilir. Eğitimler gerekli ekipmanlarla, güvenli bir ortamda sürdürülür. Uzman eğitmenlerimiz her çocuğun gelişimini birebir takip eder. Siz de gönül rahatlığıyla GymKids ayrıcalığını tercih edebilirsiniz.

Comments are closed.